Milyen veszélyekkel járhat az ünnepi készülődés?

  • balesetbiztosítás
  • baleset
  • otthon
  • lakás
  • háztartási balesetek
  • tél
  • karácsony

Beköszöntött a tél, ami egyszerre jelenti a hidegebb idő és a karácsonyi időszak érkezését is. Az ünnepi készülődésben sokan ki se látnak a rengeteg teendő, házimunka mögül, a figyelmetlen kapkodás azonban gyakran torkollhat valamilyen kisebb-nagyobb sérülésbe. A járvány miatt ráadásul továbbra is több az otthon töltött idő a megszokottnál, így még nagyobb az otthoni balesetek esélye. Tavasszal már összeszedtünk >> néhány gyakori háztartási balesetet, mostani cikkünkben a karácsonykor vagy egész télen gyakran előforduló sérüléseket vesszük sorra.

Égési sérülések

Télen, de kifejezetten karácsonykor megszaporodnak otthon a különféle gyertyák, párologtatók, nem is beszélve a csillagszórókról, amik a nem elővigyázatos használat mellett könnyen égési sérülésekhez vezethetnek. Különösen gyerekek mellett érdemes mindig óvatosnak lenni! Szintén égési sérülések forrásai lehetnek a kevésbé korszerű fűtőtestek is. Az ünnepek idején pedig konyhai balesetek is gyakran előfordulnak, ilyenkor még az is többfogásos menünek áll neki, aki kevésbé gyakorlott a konyhában. A forrázásos balesetek súlyosak is lehetnek, egy harmadfokú égési sérülés már orvosi ellátást igényel.

Vágásos balesetek

A vágásos sérülésekről szintén a karácsonyi főzés jut mindenkinek eszébe: a klasszikus ünnepi vacsora része a hal vagy hús, aminek előkészítése közben egy rossz mozdulat komoly sebet tud okozni. Aki pedig az igazi fenyőfa híve, annak a fa befaragásánál kell nagyon óvatosnak lennie – gyakorlatlan faragóknak érdemes lehet még a vásárlásnál az eladók segítségét kérnie ebben.

Esések, elcsúszások

Az ünnepi előkészület első pontja általában a nagytakarítás, de létra vagy sámli a fadíszítés közben is előkerülhet, az el- vagy leesések pedig a gyakori háztartási balesetek közé tartoznak. Ezek ráadásul nagyon csúnyán, rándulással, ficammal vagy akár csonttöréssel is végződhetnek, amikből a felépülés hetekig-hónapokig is eltarthat.

Télen nem szabad megfeledkezni a jeges utakról sem: gyakran észre se lehet venni, mégis nagyon csúszós a járda, amin egy nagyobb esés szintén hosszú ideig tartó felépülést igényelhet.

Áramütés

A karácsonyi dekoráció elengedhetetlen elemei a fényfüzérek, amikből lakásonként több is felkerülhet. Nagyon fontos viszont, hogy ezek jó állapotúak és biztonságosak legyenek, megbízható forrásból beszerezve, mert egy zárlatos égősor áramütést tud okozni.

Szén-monoxid-mérgezés

A fűtési szezonban sajnos gyakran előforduló eset a háztartásokban a nem megfelelően karbantartott gázfűtésből eredő szén-monoxid-mérgezés. Ez kevésbé súlyos esetben fejfájást, szédülést és hányingert okoz, magasabb koncentrációnál azonban halálos – éppen ezért nagyon fontos a fűtőeszköz és a kémény rendszeres ellenőrzése és karbantartása, valamint szén-monoxid-riasztó beszerzése a balesetek elkerülése érdekében.

A téli időszakban is érdemes tehát ügyelni a balesetek megelőzésére, különösen az ünnepi készülődés hajrájában. Egy kisebb-nagyobb otthoni sérülés nem csak az ünnepi hangulatot teheti tönkre, hanem tartós lábadozást és akár nagyobb bevételkiesést is eredményezhet.

Ilyen helyzetben különösen jól jön a balesetbiztosítás, ami segít abban, hogy egy váratlan baleset kevésbé terhelje meg anyagilag a családot a felépülés ideje alatt. Online kalkulátorunk segítségével egyszerűen összehasonlíthatja a biztosítók balesetbiztosítási ajánlatait, és kiválaszthatja az Önnek és családjának leginkább megfelelőt.

2020 december 07.

Legfrissebbek

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.

2022 augusztus 11.
balesetbiztosítás, baleset

A baj mindig mással történik, velünk sosem...vagy mégis? A-tól Z-ig átvettük, hogy mit fedez a balesetbiztosítás, hol érvényes és hogyan kell bejelenteni a balszerencsés esetet a biztosító felé.

2020 május 04.
otthon, lakás, baleset, balesetbiztosítás, bezártság, háztartási balesetek

Míg korábban reggelente „mentünk a dolgunkra”, bevásárlás, szabadidős programjaink után érve csak haza, úgy mostanság életterünk szinte kizárólag otthonunkra korlátozódott. Ezzel azonban nőttek a rizikófaktorok is a ház körül, óvatosabbnak kell lennünk!