Útmutató a balesetbiztosításokhoz

  • balesetbiztosítás
  • baleset

Útmutató a balesetbiztosításokhoz

Egy baleset nem csak fájdalommal, de anyagi terhekkel is járhat: a kezelési költség, a kórházi ellátás, a gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek vásárlása mind jelentős összegekbe kerülhet. Emellett pedig azzal is számolni kell, hogy hosszabb lábadozásnál a fizetés töredéke fog csak a számlára érkezni, így kevesebből kell gazdálkodni.
Erre találták ki a balesetbiztosítást, amely már évi 10-20.000 forintos biztosítási díjtól, jelentős kiegészítő segítséget nyújthat a felépüléshez.

Mire nyújthat fedezetet a balesetbiztosítás?

  • baleseti eredetű égés
  • baleseti csonttörés
  • balesetből bekövetkezett maradandó egészségkárosodás
  • baleseti kórházi napi térítés
  • baleseti műtét
  • baleseti halál

Ezeken felül még számos biztosító fedezi például a baleseti eredetű helyreállító plasztikai műtétet vagy a kórházi ápolás költségeit.
A kapott kártérítés nem biztos, hogy fedezni fogja az összes felmerülő költséget, de a biztosítók általában úgy alakítják ki az ajánlatokat, hogy az összeg arányos legyen a baleset általi kárral.

Sportolás közbeni balesetre is kiterjed a biztosítás?

Általánosságban elmondható, hogy a hobbicélú sportolás közben szerzett balesetre is kiterjed a biztosítás, azonban bizonyos extrém sportoknál a biztosítók nagy része nem fizet, hacsak nem kifejezetten ilyen fedezetet is tartalmazó csomagot választott a szerződő.
Extrém sportnak minősül többek között a fal- és hegymászás, az ejtőernyőzés, bungee jumping, barlangászat, autó- és motorsportok, mélytengeri búvárkodás, jet-skizés stb.

Hol érvényes a biztosítás?

A balesetbiztosítások a Föld minden országában érvényesek, így mindegy, hogy otthon történik a baleset vagy külföldön. Azonban fontos megjegyezni, hogy külföldi tartózkodás esetén érdemes utasbiztosítást kötni, ami a külföldi ellátás költségei mellett további gyakori káreseményeket is finanszíroz. Az utazásból hazatérve aztán a balesetbiztosításra is be lehet nyújtani kárigényt.

Hogyan kell bejelenteni a balesetet a biztosító felé?

A kárt jobb minél előbb bejelenteni a biztosító felé, elektronikus vagy postai úton. Sok biztosító rendelkezik saját kárbejelentő felülettel a weboldalukon, de amennyiben a CLB-n keresztül kötötte biztosítását, úgy ott is megteheti a bejelentést.
A baleset jellegétől függően csatolni kell minden olyan iratot, ami a biztosítási eseménnyel összefüggésben van, mint például az orvosi ellátásról szóló papírokat vagy közlekedési baleset esetén a rendőri jegyzőkönyvet, vezetői engedélyt stb.

Hasonlítsa össze az egyes biztosítók balesetbiztosítási ajánlatait pár kattintással:

2022 augusztus 11.

Legfrissebbek

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.

2020 december 07.
balesetbiztosítás, baleset, otthon, lakás, háztartási balesetek, tél, karácsony

Az ünnepi készülődésben sokan ki se látnak a rengeteg teendő mögül, a kapkodás azonban könnyen sérülésbe torkollhat. Cikkünkben a télen gyakran előforduló sérüléseket vesszük sorra.

2020 május 04.
otthon, lakás, baleset, balesetbiztosítás, bezártság, háztartási balesetek

Míg korábban reggelente „mentünk a dolgunkra”, bevásárlás, szabadidős programjaink után érve csak haza, úgy mostanság életterünk szinte kizárólag otthonunkra korlátozódott. Ezzel azonban nőttek a rizikófaktorok is a ház körül, óvatosabbnak kell lennünk!